Boek 'Bouw jouw droomhuis'

In het boek 'Bouw jouw droomhuis' wordt aan de hand van een zestiental geïnterviewde zelfbouwers het gehele proces van aankoopkavel tot realiseren droomhuis doorlopen.

Inhoudsopgave

  Inleiding

 1. Waarom en hoe kies je een kavel?
 2. Een kavel, en nu?
 3. Zelf ontwerpen of een architect?
 4. Hoe maak je de keuzes die bij je passen?
 5. Technische uitwerking
 6. Elke dag een kijkje
 7. Wonen in je zelf ontworpen huis
 8. Nawoord
  Bouw jouw droomhuis - en nu zelf aan de slag

boek 'Bouw jouw droomhuis.nl

978-94-91918-15-5

Uitgeverij Quist

Prijs: € 17,95

Historische vernieuwbouw

Historische vernieuwbouw zelfbouw
Op de plek van de verzameling gebouwen hebben Anton en Riet een nieuwe historische boerderij laten bouwen. "Wanneer je weer tot het originele volume wilt komen, moet je dit in één keer neerzetten. Uitbreidingen zijn niet toegestaan."

Op maat ontworpen

Zelfbouw Steigereiland Amsterdam
Peter was nog alleen toen hij dit huis liet ontwerpen. Zijn architect raadde hem aan om op de verdieping een gangbare indeling te maken. Achteraf is hij daar blij mee: "We passen er nog steeds in met Tamar en drie kinderen erbij…"

Een huis van leem

Zelfbouw huis van leem
Nicky en Joris bouwden hun huis van hout met lemen wanden helemaal zelf. Ook het ontwerp hebben zij zelf gemaakt. "Als je zelf bouwt, dan kun je tijdens de bouw makkelijker aanpassingen maken, zodat je huis helemaal naar wens wordt."

Samen bouwen

Samen zelf bouwen twee onder een kap
Frank en Anne bouwden samen met hun buren een dubbele seniorenwoning zonder senioren uitstraling. "Door samen een dubbel woonhuis te bouwen, scheelt dat in de grootte van de kavel die je moet aankopen. Je kunt elkaars expertise inzetten in contacten met bijvoorbeeld de aannemer. Samen sta je vaak ook sterker in de onderhandeling."

Schrijfster

Cindy Vissering - profielfoto

Cindy Vissering is architect en heeft de interviews afgenomen bij zelfbouwers. De ervaringen en tips van de geïnterviewden worden aangevuld met eigen ervaringen vanuit haar praktijk.

In haar bedrijf DIY architecten helpt zij particulieren om hun eigen huis te ontwerpen. Hiervoor heeft zij een stappenplan ontwikkeld dat je zelf kunt volgen om tot een goed doordacht ontwerp te komen. Zij is hiertoe gekomen omdat haar ervaring is dat naarmate je meer je eigen ontwerpbeslissingen neemt, des te beter je huis uiteindelijk aansluit op jouw persoonlijke levensbehoefte en woonwensen. Dat is ook wat je steeds terug hoort in de verhalen van de zelfbouwers, welk proces ze ook doorgemaakt hebben.

Bekijk alle huizen van de geïnterviewde zelfbouwers